Πρωτοποριακή ανακύκλωση μετά τη χρήση: μια ιστορία με το IKEA

Πρωτοποριακή ανακύκλωση μετά τη χρήση: μια ιστορία με το IKEA

Σήμερα, οι εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου και των επιχειρήσεων παγκοσμίως αναζητούν βιώσιμες λύσεις δαπέδων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τη μείωση των αποβλήτων και την επίτευξη φιλοδοξιών που σχετίζονται με τη βιώσιμη δόμηση. Μέσω της μακροχρόνιας δέσμευσής μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, πρωτοπορούμε στην ανακύκλωση δαπέδων μετά τη χρήση στην Ευρώπη. Η συλλογική δράση είναι πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη των φιλοδοξιών μας. Έτσι, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαστήκαμε με το IKEA στη Στοκχόλμη για να μετατρέψουμε τα χρησιμοποιημένα ομοιογενή δάπεδα Tarkett από το κατάστημα Kungens Kurva σε νέο δάπεδο.

Removing and collecting used flooring

Κυκλική καινοτομία σε κίνηση

Ανακτήσαμε 10.000 τ.μ. μεταχειρισμένων δαπέδων βινυλίου από το κατάστημα μας μέσω του προγράμματος ανάκτησης και ανακύκλωσης δαπέδων ReStart®, και το επεξεργαστήκαμε στην εγκατάσταση ανακύκλωσης μας στο Ronneby της Σουηδίας. Εκεί καθαρίσαμε το δάπεδο από κόλλα και υπολείμματα σκυροδέματος, επεξεργάζοντας το σύνολο του σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για νέα δάπεδα, ακολουθώντας τη δική μας πρωτοποριακή διαδικασία. Ενσωματώσαμε το προκύπτον ανακυκλωμένο υλικό - παράλληλα με τα παρθένα υλικά - σε υψηλής απόδοσης, ανθεκτικό δάπεδο για το κατάστημα IKEA στο Jönköping. Συνολικά, αυτό το φιλικό προς το κλίμα έργο εκτιμάται ότι έχει εξοικονομήσει σχεδόν 100 τόνους εκπομπών CO2. Αυτό ισοδυναμεί με την ποσότητα του άνθρακα που συλλαμβάνεται από 5.500 δενδρύλλια που καλλιεργούνται για 10 χρόνια. * . "Έχουμε έναν φιλόδοξο στόχο το IKEA να γίνει κυκλικό έως το 2030», λέει ο Jonas Carlehed, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης IKEA Retail Sweden. Αυτό σημαίνει παράταση της διάρκειας ζωής τόσο των προϊόντων όσο και των υλικών. Η ανακύκλωση παλιών δαπέδων από ένα κατάστημα και η χρήση τους ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων δαπέδων σε άλλα καταστήματα ωφελεί την εταιρεία μας, τους πελάτες μας και τον πλανήτη. "

Taking used flooring to recycling and creating new flooring

Κατανόηση της εξοικονόμησης των εκπομπών άνθρακα

Η ανακύκλωση λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την ανάγκη διάθεσης αποβλήτων και την εξαγωγή παρθένων πρώτων υλών για νέα προϊόντα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα. Το κυκλικό έργο δαπέδου IKEA εξοικονομεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αποφεύγοντας την ανάγκη παραγωγής πρώτων υλών από το μηδέν (με εξοικονόμηση 5,36kg CO2eq / τετραγωνικό μέτρο **) και αποφεύγοντας την ανάγκη για την αποτέφρωση του παλιού δαπέδου (εξοικονομήθηκαν 4,23kg CO2eq / τετραγωνικό μέτρο). Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 9,6 kg CO2eq / τετραγωνικό μέτρο. Για έκταση 10.000 τ.μ., αυτό ισοδυναμεί με συνολική εξοικονόμηση  96 τόνων CO2eq. Η μεταφορά των υλικών με φορτηγό μεταξύ της Στοκχόλμης και του Ronneby εκπέμπει περίπου 2 τόνους CO2 ***. Η διαδικασία καθαρισμού στο Ronneby βασίζεται σε ηλεκτρισμό χωρίς ορυκτά και οδηγεί σε αμελητέες εκπομπές του κλίματος. Επομένως, η συνολική εξοικονόμηση κλίματος αυτού του έργου ανέρχεται σε 94 τόνους CO2.

* Υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας το https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gas-equivalencies-calculator.
** Βάσει αριθμών από πιστοποιημένο τρίτο μέρος EPD N ° S-P-01346.
*** Με βάση τη μεταφορά βαρέων φορτηγών 30 τόνων υλικού για 550 χλμ εκπέμποντας 120 γραμμάρια CO2 ανά τόνο-χιλιόμετρο, σύμφωνα με την έκθεση Trafa (2015: 12) "

Tarkett Human-Conscious DesignTM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ

Το αειφόρο εργοστάσιο της Tarkett στο Narni της Ιταλίας
Προώθηση της διαφάνειας μέσω των υγειονομικών δηλώσεων υλικών

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προωθούμε τη διαφάνεια των υλικών με τις υγειονομικές δηλώσεις μας για να προσφέρουμε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τη σύνθεση των προϊόντων μας.

Το αιφόρο εργοστάσιο linoleum της Tarkett στο Narni της Ιταλίας
Κυκλική οικονομία στην πράξη: μείωση εκπομπών άνθρακα με καθαρές παραγωγικές διαδικασίες, καλά υλικά και ανακύκλωση

Μάθετε περισσότερα για το πώς εργαζόμαστε στο εργοστάσιο Linoleum στο Narni για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα χάρη στις καθαρές παραγωγικές διαδικασίες, τα καλά υλικά και την ανακύκλωση.

Συλλογή ανακυκλωμένου ξύλινου δαπέδου Fenix
Ανακύκλωση ξύλινου δαπέδου μετά τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα για το πώς μεταμορφώσαμε 1.000 m2 μασίφ δρύινου δαπέδου για να δημιουργήσουμε τη συλλογή Fenix

Η Tarkett συνεχίζει το ταξίδι της για την υπεράσπιση της καλής ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου
Δάπεδα φιλικά ως προς τη διαχείριση του άσθματος και των αλλεργιών

Μάθετε πώς η Tarkett δεσμεύεται να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου με δάπεδα φιλικά ως προς τη διαχείριση των αλλεργιών και του άσθματος.

Δοκιμές φθαλικών ενώσεων στο κέντρο R&D site στο Wiltz του Λουξεμβούργου
Λύσεις δαπέδου απαλλαγμένες από φθαλικές ενώσεις

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς βελτιστοποιούμε συνεχώς τα υλικά μας έχοντας κατά νου την υγεία και την ευεξία των χρηστών.

Ανακυκλωμένα απορρίμματα κιμωλίας, ανάκτηση κιμωλίας
Αξιοποίηση της κιμωλίας στην παραγωγή υποστρώματος μοκέτας

Μάθετε περισσότερα για τη συνεργασία μας για την εξαγωγή πολύτιμων υλικών από μεταχειρισμένα προϊόντα που μπορούμε να επαναφέρουμε στην αλυσίδα εφοδιασμού μας.