Προώθηση της διαφάνειας μέσω των υγειονομικών δηλώσεων υλικών
Σήμερα, οι άνθρωποι θέλουν όλο και περισσότερο να γνωρίζουν τι υπάρχει στα προϊόντα που καταναλώνουνε - από τρόφιμα, ρούχα έως καλλυντικά - από πού προέρχονται τα συστατικά και τι επιπτώσεις έχουν τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Όλα αυτά σχετίζονται με τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων αγοράς. Έτσι, οι επιχειρήσεις επαναξιολογουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της υγείας και της βιωσιμότητας των συστατικών και παρέχουν στους αγοραστές τη διαφάνεια που χρειάζονται. Για παράδειγμα οι εταιρείες τροφίμων αναλαμβάνουν δράση από τον τόπο παραγωγής ως τη κατανάλωση για να μεταμορφώσουν τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων.
Με τον ίδιο τρόπο, η Tarkett προωθεί την υλική διαφάνεια για το δάπεδο σε ένα νέο επίπεδο με τις υγειονομικές δηλώσεις της. Είναι ο τρόπος μας να προσφέρουμε πλήρη διαφάνεια στη σύνθεση των προϊόντων μας, αποφεύγοντας τις επιβλαβείς ουσίες και προσπαθώντας να βελτιστοποιήσουμε τα προϊόντα μας. Είναι μια 'ταυτότητα' για συστατικά προϊόντων, δημιουργώντας μια ολιστική προσέγγιση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους πελάτες, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να βελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα μας.
Στην ενότητα αυτή, μιλάμε με τη διευθύντρια αειφορίας και δημοσίων υποθέσεων της Tarkett για την περιοχή EMEA, Myriam Tryjefaczka, για το ταξίδι μας για την πλήρη κατανόηση και αποκάλυψη του αντίκτυπου των υλικών μας δημιουργώντας τις πρώτες υγειονομικές δηλώσεις για τη βιομηχανία δαπέδων.
Γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε τις υγειονομικές δηλώσεις υλικών;
Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιούμε υλικά υψηλής ποιότητας και πάντα προσπαθούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των προϊόντων μας. Γι 'αυτό ξεκινήσαμε το ταξίδι Cradle to Cradle (C2C) πριν από μια δεκαετία, δεσμευόμενοι να αξιολογούμε το υλικό μας ανεξάρτητα σύμφωνα με τις παγκόσμιες αναγνωρισμένες αρχές του C2C. Είμαστε επί του παρόντος στο 98% (πάνω από 3.000 υλικά). Είναι ένα βασικό μέρος του κυκλικού ταξιδιού μας στην οικονομία - προκειμένου να ανακυκλωθούμε και να ξεκινήσουμε μια δεύτερη ζωή σε νέα προϊόντα, τα υλικά που χρησιμοποιούμε πρέπει να σέβονται την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Έτσι, δημιουργώντας Υλικές Υγιεινές Δηλώσεις, βελτιώνουμε τον τρόπο ενσωμάτωσης της κυκλικής οικονομίας στα προϊόντα μας. Προχωρούμε πέρα από τις Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων για να εξετάσουμε τις επιμέρους επιπτώσεις στην υγεία κάθε υλικού μέσα σε ένα προϊόν.
Η διαφάνεια βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας - μετατρέποντας όλη την έρευνα και το παρασκήνιο επιστημονικό έργο σε μια σαφή, ανεξάρτητα επαληθευμένη δήλωση για τους πελάτες μας, φέρνει την ηρεμία που πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι έχουν κάνει τη σωστή επιλογή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς περισσότεροι πελάτες επιδιώκουν να αποκτήσουν βιώσιμες πιστοποιήσεις κτιρίων.
Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά τη διαδικασία;
Πρώτον, καταρτίσαμε έναν κατάλογο όλων των υλικών που χρησιμοποιούμε, προσδιορίζοντας την ακριβή σύνθεση των προϊόντων μας, έως και 0,01%. Αυτό υπερβαίνει δέκα φορές τις νομικές απαιτήσεις του κανονισμού REACH της ΕΕ. Ήταν μια σημαντική συνεργασία, συντονίζοντας με τις διαφορετικές ομάδες και προμηθευτές μας σε όλο τον κόσμο και ώθησε τα συστήματά μας στο όριο για να βρουν τις απαντήσεις. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με ειδικούς C2C στην Προστασία του Περιβάλλοντος.
Ο Οργανισμός Ενθάρρυνσης (EPEA) εξέτασε όλο το υλικό μας βάσει διεθνών κανονισμών και περισσότερους από 100 καταλόγους χημικών κινδύνων και επιστημονικές πηγές για να κατανοήσει τα επίπεδα τοξικότητάς τους και τυχόν πιθανούς κινδύνους για την ευημερία των ανθρώπων ή το περιβάλλον. Η ομάδα του EPEA παρακολούθησε τους ραγδαία εξελισσόμενους κανονισμούς και τις χημικές αξιολογήσεις και έλεγξε πώς χρησιμοποιούνται τα υλικά μας σε όλη την αλυσίδα μας - συμπεριλαμβανομένων τυχόν χημικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους.
Ο EPEA αξιολόγησε επίσης τα υλικά μας κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, από την προμήθεια και την παραγωγή μέχρι τη χρήση και τδ διαχείριση μετά τη χρήση. Η ομάδα αντιστοίχισε το υλικό μας απόθεμα με τις εκτενείς επιστημονικές, οικοτοξικολογικές και παραγωγικές πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει, παραπέμποντας για να κατανοήσουν τα επίπεδα κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα ήταν να κατανοήσουμε εάν και σε ποιο βαθμό τα υλικά ενέχουν κίνδυνο εντός της προβλεπόμενης εφαρμογής δαπέδων.
Πώς ξεπεράσατε τους κινδύνους;
Χρησιμοποιώντας περίπου 14 κριτήρια που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και 11 που σχετίζονται με το περιβάλλον, ο EPEA εκχώρησε μια κατάταξη χρώματος για να δείξει το σχετικό επίπεδο υλικής υγείας, μια κλίμακα γκρίζου (ανεπαρκείς πληροφορίες για να γίνει μια οριστική αξιολόγηση) κόκκινο (θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί) σε ανοιχτό πράσινο (αποδεκτό) και σκούρο πράσινο (καλά υλικά). Ο EPEA έχει ταξινομήσει μόνο το 1% των υλικών που έχουν αξιολογηθεί για τις υγειονομικές δηλώσεις μας ως «κόκκινο» που σημαίνει ότι κάθε υλικό συμμορφώνεται με τους κανονισμούς. Όμως, η φιλοδοξία μας είναι να υπερβούμε τη ρύθμιση - προσφέροντας στους πελάτες μας πλήρη διαφάνεια και πολύ πιο λεπτομερή και ακριβή εικόνα της υλικής σύνθεσης των προϊόντων μας.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, στη συνέχεια καινοτομούμε για να βελτιστοποιήσουμε το υλικό μας. Ψάχνουμε για θετικά καθορισμένες εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση των 'κόκκινων' υλικών, αναπροσαρμόζοντας τα προϊόντα μας χρησιμοποιώντας τις αρχές C2C. Πρόκειται για μια μακρά και απαιτητική διαδικασία, που περιλαμβάνει έρευνα, διαβούλευση με τον EPEA και διεξοδικούς ελέγχους ποιότητας και δοκιμές απόδοσης. Για παράδειγμα, δημιουργούμε ένα ευρετήριο θετικά καθορισμένων χρωστικών, εργαζόμενοι σκληρά για τον εντοπισμό φωτεινών χρωμάτων για να προσθέσουμε στην 'θετικά καθορισμένη' παλέτα μας σε μεγάλο βαθμό ορυκτά, πράσινα και ξυλώδη χρώματα.
Τι ακριβώς μπορούν να μάθουν οι πελάτες σας από τις υγειονομικές δηλώσεις;
Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να μπορούν να βλέπουν και να κατανοούν με ακρίβεια τι ακριβώς πηγαίνει στα προϊόντα που επιλέγουν και τις επιπτώσεις των μεμονωμένων υλικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμευόμαστε στην απόλυτη διαφάνεια για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να κάνουμε θετικές αλλαγές στη βιομηχανία μας και πέρα από αυτήν. Οι πελάτες βλέπουν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας του προϊόντος, των χημικών ουσιών που περιλαμβάνει και της αναλογίας κάθε συστατικού που βρίσκεται στο προϊόν, ακολουθούμενη από την έγχρωμη κωδικοποίηση. Ο EPEA παρέχει ένα σχόλιο σχετικά με την πιθανή χρήση ή την προβλεπόμενη έκθεση στο συστατικό σε ένα πλαίσιο δαπέδων και συμπεριλαμβάνουμε επίσης τη βαθμολογία μεταφραστή λίστας GreenScreen (ένα σύστημα ταξινόμησης χημικών ΗΠΑ) και την επιβεβαίωση ότι συμμορφώνεται με τον κανονισμό REACH της ΕΕ.
Τι έπεται?
Η υγειονομική δήλωση υλικών είναι τελικά το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ψηφιακών διαβατηρίων 'υγείας', γνωστών ως υλικών διαβατηρίων για κάθε υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή, έτσι ώστε οι σχεδιαστές, οι κατασκευαστές, οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί να μπορούν πραγματικά να πάρουν τα υλικά σε πλήρη κύκλο. Αυτά ενδέχεται να καταστούν υποχρεωτικά στην Ευρώπη. Ενώ η υγειονομική δήλωση υλικών εξετάζει τη χημική σύνθεση, το υλικό διαβατήριο θα περιέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την κυκλικότητα, από τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον έως το επίπεδο ανακύκλωσης, αποσυναρμολόγησης και ανάκτησης. Συνεπώς, προχωράμε μπροστά από τη νομική καμπύλη, οικοδομώντας γνώσεις για να βοηθήσουμε στην επίτευξη αυτού του μετασχηματισμού.
Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο
Κάνουμε το καλό. Μαζί.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με την προσέγγισή μας στη διαφάνεια μέσω της σχετικής σελίδας μας ή κατεβάστε το white paper.