Αξιοποίηση της κιμωλίας στην παραγωγή υποστρώματος μοκέτας

Αξιοποίηση της κιμωλίας στην παραγωγή υποστρώματος μοκέτας

Στο ταξίδι μας στην κυκλική οικονομία, επιδιώκουμε διαρκώς να δημιουργούμε προϊόντα που μπορούν να μετατραπούν με ασφάλεια σε νέα, διατηρώντας τους φυσικούς πόρους και δημιουργώντας θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία με εναλλακτικούς προμηθευτές. Στην Ολλανδία, έχουμε δημιουργήσει μια παγκόσμια πρώτη συνεργασία με εταιρείες πόσιμου νερού για να αναβαθμίσουμε τα απορρίμματα κιμωλίας και να τα αξιοποιήσουμε ως σταθεροποιητές για τις μοκέτες EcoBase με πιστοποίηση Cradle to Cradle Gold.

Ανακυκλωμένα απορρίμματα κιμωλίας, ανάκτηση κιμωλίας

Μοιραζόμαστε τις φιλοδοξίες μας

Με την μακροχρόνια δέσμευση μας για τις αρχές σχεδιασμού Cradle to Cradle, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται θάρρος και αποφασιστικότητα για να ακολουθήσει κάποιος τον δύσκολο δρόμο. Για να ενθαρρύνουμε τους άλλους να συμμετάσχουν, διοργανώσαμε εκδηλώσεις Cradle to Cradle στον χώρο παραγωγής μας στο Waalwijk, υπογραμμίζοντας τη φιλοδοξία μας να αυξήσουμε τη χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών. “Έτσι ήρθε ο διευθυντής μιας τοπικής εταιρείας ύδρευσης για να μας πει ότι είχε στη διάθεσή μας υπολείμματα κιμωλίας για το υπόστρωμα EcoBase με βάση την κιμωλία“, δήλωσε ο Ludwig Cammaert, διευθυντής σχεδιασμού & τεχνικής ανάπτυξης EMEA της Tarkett. “Αυτή ήταν η αρχή μιας απίθανης συνεργασίας που μετέτρεψε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύμαστε πρώτες ύλες για το υπόστρωμα EcoBase”. Προηγουμένως, τα απορρίμματα κιμωλίας που προέκυπταν μέσω της τοπικής διαδικασίας επεξεργασίας πόσιμου νερού δίνονταν σε σε αγρότες για χρήση ως λίπασμα στους αγρούς τους ή ως δάπεδο για υπόστεγα βοοειδών. Η αξία της ίδιας της κιμωλίας, ως υλικό, είχε χαθεί εντελώς. Εν τω μεταξύ, παλαιότερα η Tarkett προμηθευόταν παρθένα κιμωλία για το υπόστρωμα EcoBase από ένα ορυχείο στη Βόρεια Γαλλία.

Ανακυκλωμένα απορρίμματα κιμωλίας, ανάκτηση κιμωλίας

Ταξίδι προς το άγνωστο

Οι ομάδες έρευνας και ανάπτυξης της Tarkett άρχισαν να συνεργάζονται στενά με την Aqua Minerals, μια Ολλανδική εταιρία πόσιμου νερού που ιδρύθηκε για να δημιουργήσει αξία από τα απόβλητα επεξεργασίας νερού. Συγκεκριμένα, οι μηχανικοί μας συνεργάστηκαν με αρκετές εταιρείες, για να επιτύχουν την ακριβή σύνθεση και το μέγεθος των σωματιδίων κιμωλίας για χρήση στις διαδικασίες παραγωγής υποστρώματος μας. “Αρχικά τα σωματίδια που λάβαμε ήταν τόσο σκληρά που αμβλύναν τις λεπίδες των μηχανημάτων κοπής της μοκέτας μας”, προσθέτει ο Cammaert. “Έτσι, συνεργαστήκαμε για να βρούμε μια λύση.”

Για να δημιουργήσουν ένα πιο μαλακό σωματίδιο, οι ομάδες αντάλλαξαν τον “σπόρο” με βάση το διοξείδιο του πυριτίου γύρω από τον οποίο σχηματίζονται οι κρύσταλλοι ασβεστίτη με σπόρο ανθρακικού ασβεστίου. Τα τελικά σφαιρίδια που παρέχονται στην Tarkett λειτουργούν πολύ καλύτερα στη γραμμή παραγωγής μας και μπορούν επίσης να πωληθούν από την Aqua Minerals σε άλλες βιομηχανίες. Έκτοτε, κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτήν την καινοτόμο διαδικασία για την εκ νέου κατασκευή και αναβάθμιση του ανθρακικού ασβεστίου.

Υπόστρωμα ecobase, μοκέτα

Η συνεργασία αποφέρει καρπούς

Η πρωτοποριακή συνεργασία μας για την αναβάθμιση της κιμωλίας από τα απόβλητα πόσιμου νερού βοηθά στην προώθηση του ταξιδιού μας στην κυκλική οικονομία και στην εκπλήρωση των στόχων μας για ανανεώσιμα υλικά”, λέει η Myriam Tryjefaczka, διευθέντρια βιωσιμότητας και δημοσίων υποθέσεων της Tarkett “Δίνοντας της μια νέα ζωή ως πρώτη ύλη για ένα νέο προϊόν, η κιμωλία συνεχίζει να κυκλοφορεί σε έναν “κλειστό κύκλο”, σύμφωνα με τις αρχές Cradle to Cradle.”

Το υποστρωμα EcoBase περιέχει τώρα τουλάχιστον 80% κιμωλία, που προέρχεται από 100% θετικά καθορισμένα ανακυκλωμένα υλικά. Η κυκλική μας συνεργασία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην πρώτη πιστοποίηση της Ecobase για στο επίπεδο Cradle to Cradle Gold το 2015. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το υπόστρωμα Ecobase μπορεί να ανακυκλωθεί 100% με ασφάλεια στη δική μας διαδικασία παραγωγής. Το 2019, χρησιμοποιήσαμε περισσότερο από 15.000 τόνους κιμωλίας από αυτήν τη ροή απορριμμάτων για τα πλακίδια μοκέτας μας, και έχουμε χρησιμοποιήσει περισσότερο από 84.000 τόνους μέχρι σήμερα.

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο
Κάνουμε το καλό. Μαζί.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ

Το αειφόρο εργοστάσιο της Tarkett στο Narni της Ιταλίας
Προώθηση της διαφάνειας μέσω των υγειονομικών δηλώσεων υλικών

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προωθούμε τη διαφάνεια των υλικών με τις υγειονομικές δηλώσεις μας για να προσφέρουμε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τη σύνθεση των προϊόντων μας.

Το αιφόρο εργοστάσιο linoleum της Tarkett στο Narni της Ιταλίας
Κυκλική οικονομία στην πράξη: μείωση εκπομπών άνθρακα με καθαρές παραγωγικές διαδικασίες, καλά υλικά και ανακύκλωση

Μάθετε περισσότερα για το πώς εργαζόμαστε στο εργοστάσιο Linoleum στο Narni για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα χάρη στις καθαρές παραγωγικές διαδικασίες, τα καλά υλικά και την ανακύκλωση.

Συλλογή ανακυκλωμένου ξύλινου δαπέδου Fenix
Ανακύκλωση ξύλινου δαπέδου μετά τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα για το πώς μεταμορφώσαμε 1.000 m2 μασίφ δρύινου δαπέδου για να δημιουργήσουμε τη συλλογή Fenix

Ανακύκλωση vinyl δαπέδου iQ
Ανακύκλωση ομοιογενών vinyl δαπέδων μετά τη χρήση

Μάθετε περισσότερα για τον τρόπο ανακύκλωσης δαπέδων βινυλίου μετά τη χρήση με το πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης ReStart στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Βόρεια Αμερική.

Η Tarkett συνεχίζει το ταξίδι της για την υπεράσπιση της καλής ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου
Δάπεδα φιλικά ως προς τη διαχείριση του άσθματος και των αλλεργιών

Μάθετε πώς η Tarkett δεσμεύεται να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου με δάπεδα φιλικά ως προς τη διαχείριση των αλλεργιών και του άσθματος.

Δοκιμές φθαλικών ενώσεων στο κέντρο R&D site στο Wiltz του Λουξεμβούργου
Λύσεις δαπέδου απαλλαγμένες από φθαλικές ενώσεις

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς βελτιστοποιούμε συνεχώς τα υλικά μας έχοντας κατά νου την υγεία και την ευεξία των χρηστών.