Κλείνουμε πρώτοι τον κύκλο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μοκέτας

Κλείνουμε πρώτοι τον κύκλο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μοκέτας

Ένας ταχέως διευρυνόμενος παγκόσμιος πληθυσμός εντείνει την πίεση στους πεπερασμένους φυσικούς πόρους του κόσμου μας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι υπεύθυνες επιχειρήσεις πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζονται και ανακυκλώνονται τα προϊόντα, δίνοντας μια δεύτερη ζωή στα «απόβλητα» υλικά, εξοικονομώντας πόρους και δημιουργώντας ένα λαμπρότερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η Tarkett προσπαθεί να σχεδιάσει οικολογικά όλα τα προϊόντα της με γνώμονα το τέλος της ζωής της, επιλέγοντας πιο υγιεινά υλικά και δημιουργώντας δάπεδα με τρόπο που σέβεται τους φυσικούς πόρους, προστατεύει το περιβάλλον και συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων.

Αξιοποιώντας τον οικολογικό σχεδιασμό για να δίνουμε στα υλικά μια δεύτερη ζωή

Καινοτομούμε συνεχώς για να δημιουργούμε υψηλής ποιότητας, αξιόπιστα δάπεδα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά – δάπεδα που είναι τόσο ασφαλή για την υγεία των ανθρώπων όσο και για το περιβάλλον. Με επίκεντρο τις αρχές Cradle to Cradle®, σχεδιάζουμε οικολογικά όλα τα νέα προϊόντα μας με γνώμονα την ανακύκλωση και εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να δώσουμε μια δεύτερη ζωή στα απόβλητα. Στόχος μας είναι να τριπλασιάσουμε το τρέχον ανακυκλωμένο περιεχόμενό μας έως το 2030 για να φθάσουμε στο 30% σε σύγκριση με το 2020.

 Tarkett strives to eco-design all its products using Cradle to Cradle principles

Συνεργασία για το κλείσιμο του κύκλου και την προστασία των ωκεανών

Η κύρια πρόκληση της ανακύκλωσης πλακιδίων μοκέτας μετά τη χρήση είναι η εξαγωγή της μοκέτας από το υπόστρωμα διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα των υλικών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά σε νέα προϊόντα. Το 2019, κλείσαμε τον κύκλο των πλακιδίων μοκέτας Tarkett στην Ευρώπη, ξεπερνώντας αυτή την πρόκληση συνεργαζόμενοι με τον ειδικό στην ανακύκλωση υλικών Aquafil για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσαμε να ανακυκλώσουμε το νήμα από πολυαμίδιο 6 (PA6) στο αναγεννημένο νήμα από νάιλον ECONYL® της Aquafil.

Είχαμε προμηθευτεί νάιλον νήματα PA6 και ECONYL® από την Aquafil για περισσότερο από μια δεκαετία, χρησιμοποιώντας ECONYL® στα πλακίδια μοκέτας Desso AirMaster, για παράδειγμα. Αλλά μέσω της πρωτοποριακής μας συνεργασίας, πήγαμε τη συνεργασία μας στο επόμενο επίπεδο, κάνοντας τον κύκλο για να κλείσουμε τον κύκλο. Έτσι, σήμερα, η Aquafil προμηθεύεται νήματα PA6 μετά τη χρήση από την Tarkett για να δημιουργήσει το αναγεννημένο νήμα ECONYL®.

Το ECONYL® είναι επίσης εν μέρει κατασκευασμένο από πεταμένα νάιλον δίχτυα ψαρέματος, που ανακτήθηκαν από τον ωκεανό από την Healthy Seas, μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από εταιρείες όπως η Tarkett, για την πρόληψη της ρύπανσης και της βλάβης στη θαλάσσια ζωή.

Tarkett closed the loop on carpet tiles production in Europe

Ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις μας στο Waalwijk της Ολλανδίας

Ξεκινήσαμε διερευνώντας πώς ακριβώς το PA6 θα μπορούσε να διαχωριστεί από τα πλακίδια μοκέτας , να ανακυκλωθεί με ελάχιστη απώλεια καθαρότητας και να επανενσωματωθεί στα νέα πλακάκια χαλιού DESSO. Στο πλαίσιο της επιχείρησής μας, αναπτύξαμε πρωτοποριακή τεχνολογία στις εγκαταστάσεις μας στο Waalwijk, δημιουργώντας ένα μοναδικό κέντρο ανακύκλωσης που μας δίνει τη δυνατότητα να διαχωρίζουμε πλήρως το νήμα από τη βάση κάθε πλακιδίου χαλιού στο τέλος της ζωής του. Διατηρούμε περισσότερο από 95% καθαρότητα νήματος στη διαδικασία, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας αναγεννημένου ECONYL®. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε πλήρως  τα πλακίδια μοκέτας με βάση EcoBase* – εν μέρει κατασκευασμένα από ανακυκλωμένη κιμωλία – σε αυτήν την αποκλειστική εγκατάσταση. Τόσο το νήμα όσο και το υπόστρωμα PA6 ανακυκλώνονται χωρίς απώλεια ποιότητας και συμμορφώνονται με αυστηρά υγειονομικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Συνολικά, επενδύσαμε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ στην τεχνολογία μας και από κοινού με την Aquafil, και ως εκ τούτου γίναμε ο μόνος κατασκευαστής χαλιών στην Ευρώπη που έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα στοιχεία για το πλήρες κλείσιμο των πλακιδίων χαλιών του εμπορίου, όπως τεκμηριώνεται από τις Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων (EPDs) για Πλακάκια με υποστήριξη EcoBase.

Aquafil sources post-use PA6 yarn from Tarkett to create its regenerated ECONYL yarn

Παροχή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών

Η συνεργασία μας με την Aquafil και τους άλλους συνεργάτες μας στον τομέα της ανακύκλωσης δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ευκαιρίες απασχόλησης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών. Η ανακύκλωση υλικών συμβάλλει στη διατήρηση των πολύτιμων φυσικών πόρων και του νερού για την εξαγωγή παρθένων υλικών, ενώ μειώνει τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές. Αποτρέπει επίσης τα απόβλητα που πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και τη χρήση άλλων ενεργοβόρων διεργασιών αποβλήτων. Για παράδειγμα, η ανακύκλωση πλακιδίων χαλιών με επένδυση EcoBase με νήμα ECONYL® προσφέρει έως και 84% εξοικονόμηση CO2, σε σύγκριση με την αποτέφρωση.

Πάνω απ 'όλα, οι κυκλικές καινοτομίες μας και η εντατική εστίασή μας στην ενσωμάτωση ανακυκλωμένου περιεχομένου προσφέρουν ξεχωριστά οφέλη στους πελάτες, βοηθώντας τους να συμμορφωθούν με τους εξελισσόμενους κανονισμούς για το κλίμα και τα κατασκευαστικά απόβλητα και να προχωρήσουν περαιτέρω προς τις πιστοποιήσεις πράσινης δόμησης BREEAM και LEED.

«Η Tarkett διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην κινητοποίηση και τη συνεργασία με καινοτόμους παράγοντες που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των δομικών υλικών και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους», λέει ο Fabrice Barthélemy, Διευθύνων Σύμβουλος της Tarkett. «Σε συνεργασία μαζί μας, οι πελάτες μας έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις σωστές επιλογές για να δημιουργήσουν βιώσιμα κτίρια και χώρους για τις μελλοντικές γενιές».

*Το 76% ανακυκλώνεται σε κλειστό κύκλο και το υπόλοιπο 24% συνεπεξεργάζεται στη τσιμεντοβιομηχανία, με μικρές αποκλίσεις ανά συλλογή.

Κάνοντας συνειδητές επιλογές. Για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Tarkett Human-Conscious Design®

Περισσότερες ιστορίες αειφορίας

Δοκιμές φθαλικών ενώσεων στο κέντρο R&D site στο Wiltz του Λουξεμβούργου
Λύσεις δαπέδου απαλλαγμένες από φθαλικές ενώσεις

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς βελτιστοποιούμε συνεχώς τα υλικά μας έχοντας κατά νου την υγεία και την ευεξία των χρηστών.

Ανακυκλωμένα απορρίμματα κιμωλίας, ανάκτηση κιμωλίας
Αξιοποίηση της κιμωλίας στην παραγωγή υποστρώματος μοκέτας

Μάθετε περισσότερα για τη συνεργασία μας για την εξαγωγή πολύτιμων υλικών από μεταχειρισμένα προϊόντα που μπορούμε να επαναφέρουμε στην αλυσίδα εφοδιασμού μας.

Συλλέχθηκε δάπεδο μετά τη χρήση στο κατάστημα IKEA
Πρωτοποριακή ανακύκλωση μετά τη χρήση: μια ιστορία με το IKEA

Ανακαλύψτε πώς πρωτοπορούμε στην ανακύκλωση μετά τη χρήση του ομοιογενούς δαπέδου βινυλίου.

Πάστα από λινέλαιο στο εργοστάσιό μας Narni
Σε πορεία προς ουδέτερες εκπομπές άνθρακα με το Tarkett Linoleum

Ανακαλύψτε πώς βελτιστοποιούμε συνεχώς το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων μας - καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Σχετικές συλλογές