Βιώσιμα δάπεδα στη νοσοκομειακή περίθαλψη

Βιώσιμες λύσεις δαπέδων νοσοκομειακής περίθαλψης

Η βιωσιμότητα και η οικολογική υπευθυνότητα έχουν γίνει τυπικές απαιτήσεις κατά το σχεδιασμό ενός νοσοκομείου. Το θέμα είναι συναρπαστικό και σύνθετο. Τα νοσοκομεία υπόκεινται ήδη σε πολλούς τεχνικούς και ρυθμιστικούς περιορισμούς, καθώς και σε κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς. Εν τω μεταξύ, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες μας απαιτούν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, αξιοποιώντας νέα διαθέσιμα μέσα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των κτιρίων.

Εκπομπές CO2

Τα προϊόντα επένδυσης δαπέδων αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των εκπομπών άνθρακα* ενός κτιρίου στην υγειονομική περίθαλψη, που επί του παρόντος υπολογίζονται σε 1000 kg eq. CO2/m2 σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του**.
Ωστόσο, όλοι πρέπει να κάνουμε ότι μας αναλογεί για να φτάσουμε στην ουδετερότητα του άνθρακα. Εδώ και αρκετά χρόνια, η Tarkett ασχολείται με αυτή τη θεματολογία.. Έχουμε υιοθετήσει μια προσέγγιση υπευθυνότητας καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων μας.

Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε όλα αυτά και να λάβετε τις σωστές αποφάσεις, συνοψίσαμε εδώ τα κριτήρια που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα των κτιρίων σας κατά την επιλογή δαπέδων.

Κρίσιμοι παράγοντες κατά την επιλογή δαπέδων χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Αυτοί οι πέντε κρίσιμοι παράγοντες θα πρέπει να καθοδηγούν την επιλογή των υλικών σας προκειμένου να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα ενός κτιρίου.

  1. Παραγωγή: μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά την παραγωγή
  2. Ανθεκτικότητα προϊόντος: αποφύγετε τις περιττές αντικαταστάσεις
  3. Συντήρηση: μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 80% του αποτυπώματος άνθρακα ενός δαπέδου
  4. Ανακύκλωση στο τέλος του κύκλου ζωής: 1 m² ομοιογενούς δαπέδου βινυλίου iQ = 11,8 kg CO² 
  5. Πολιτική του κατασκευαστή: μακροπρόθεσμη δέσμευση, διαφάνεια και προώθηση της κυκλικής οικονομίας

1. Οικολογικός σχεδιασμός και βιομηχανική παραγωγή

1. Προώθηση των αρχών C2C

Βάζοντας τον οικολογικό σχεδιασμό στην καρδιά του έργου υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αρχές Cradle to Cradle® συνεπάγονται τη διατήρηση όλων των υλικών σε χρήση για όσο το δυνατόν περισσότερο και τη μετατροπή τους σε νέα προϊόντα όταν τα προϊόντα φτάνουν στο τέλος της χρήσης. Από το 2011, η Tarkett εφαρμόζει τις αρχές Cradle to Cradle® κατά το σχεδιασμό λύσεων δαπέδων και τοίχων.

Πώς το κάνουμε;
Καλά υλικά
Τα προϊόντα σχεδιάζονται από την αρχή με πιο υγιεινά υλικά που μπορούν να ανακτηθούν, να ανακυκλωθούν και να μετατραπούν σε νέα προϊόντα. Αυτή η δέσμευση για καλά υλικά μας οδηγεί επίσης να εξαλείψουμε οποιαδήποτε αμφιλεγόμενη ουσία, όπως οι φθαλικές ενώσεις από τα προϊόντα μας. Έχουμε επίσης αφαιρέσει τα βιοκτόνα, για να μειώσουμε τους κινδύνους που συνδέονται με την αύξηση της βακτηριακής αντοχής. Προσφέρουμε λύσεις εξαιρετικά χαμηλών VOC.

2. Ευνοήστε την παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Στο επίπεδό μας, καταπολεμούμε την κλιματική αλλαγή προσπαθώντας να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι κύριες στρατηγικές μας είναι:

Βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας και ανάπτυξη της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προσπαθούμε επίσης να διατηρήσουμε τους φυσικούς πόρους όπου είναι δυνατόν και έχουμε εφαρμόσει σύστημα επαναχρησιμοποίησης νερού κλειστού κυκλώματος σε πολλές από τις εγκαταστάσεις μας.

Αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου των προϊόντων μας. Στόχος μας είναι να φτάσουμε το 30% του ανακυκλωμένου περιεχομένου έως το 2030 για όλα τα προϊόντα μας, επειδή τα ανακυκλωμένα υλικά είναι λιγότερο ενεργοβόρα από την εξόρυξη και τη μετατροπή παρθένων υλικών.

Προμήθεια ανανεώσιμων πρώτων υλών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το vinyl επόμενης γενιάς  χρησιμοποιεί πρώτη ύλη που προέρχεται από ανανεώσιμη βιομάζα αντί για ορυκτές πηγές.

iQ Natural : Προσφέρει ένα από τα χαμηλότερα αποτυπώματα άνθρακα στην αγορά


Η συλλογή iQ Natural αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις. Έχει ένα από τα χαμηλότερα αποτυπώματα άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχης κατηγορίας λύση δαπέδου στην αγορά. Το iQ Natural είναι σχεδιασμένο να διαρκεί για δεκαετίες, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις βιωσιμότητας και απόδοσης της υγειονομικής περίθαλψης.

2. Αντοχή

Ένα αποκαλούμενο 'πράσινο' προϊόν που πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 5 χρόνια αντί κάθε 20 χρόνια, δεν είναι και τόσο πράσινο μακροπρόθεσμα. Αν πρέπει να αλλάζει συχνά, στο τέλος όλοι χάνουν, συμπεριλαμβανομένου του πλανήτη

Elizabeth - Hospital Engineer

 

1. Μια βιώσιμη λύση είναι μια λύση που διαρκεί στο χρόνο, ένα δάπεδο ή ένας τοίχος με διαρκή απόδοση

Όταν λαμβάνουμε μια απόφαση αγοράς, εστιάζουμε συχνά μόνο στην αρχική αγορά, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως η ανθεκτικότητα και η διάρκεια ζωής του προϊόντος, οι απαιτήσεις καθαριότητας και συντήρησης και η δυνατότητα επισκευής. Αυτά είναι βασικά ζητήματα σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, όπου η εγγυημένη απόδοση με την πάροδο του χρόνου είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς οι περιττές αντικαταστάσεις σημαίνουν, για παράδειγμα, εκπομπές άνθρακα που μπορούν να αποφευχθούν.

2. Μακράς διάρκειας σημαίνει ότι ένα προϊόν μπορεί να επισκευαστεί

Οι επισκευές παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, βελτιστοποιούν την αρχική σας επένδυση και αποφεύγουν τις περιττές αντικαταστάσεις που εκπέμπουν άνθρακα. Η επισκευή αντί για την αντικατάσταση μειώνει επίσης τις εκπομπές CO2 περιορίζοντας την παραγωγή περισσότερων προϊόντων δαπέδου.
Ορισμένα δάπεδα βινυλίου, όπως οι σειρές μας iQ, επιτρέπουν την αποκατάσταση και επισκευή της επιφάνειας εάν προκύψει ζημιά.

 

 

iQ: Εξαιρετική απόδοση και χαμηλή συντήρηση


Τα ομοιογενή δάπεδά μας iQ τα έχουν όλα, με ένα από τα χαμηλότερα αποτυπώματα άνθρακα στην αγορά. Ομαλό και εύκολο στο καθάρισμα δάπεδο που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα καθαριότητας. Είναι κατασκευασμένο για να διαρκεί για δεκαετίες και απαιτεί πολύ λίγη συντήρηση κατά τη διάρκεια ζωής του, που σημαίνει χαμηλό συνολικό κόστος ιδιοκτησίας. Η συμβατή τεχνική ξηρής λείανσης (dry-buffing) αποκαθιστά την επιφάνεια του μόνο με γυάλισμα. Αυτή η τεχνική επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των επενδύσεων δαπέδου. Σε σύγκριση με ένα τυπικό βινύλιο, η σειρά iQ μας προσφέρει 45% έως 50% μείωση των εκπομπών CO2 ανά m2 για ένα χρονικό διάστημα 60 ετών χρήσης.

3. Συντήρηση

Η σωστή συντήρηση των επιφανειών είναι ζωτικής σημασίας σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον. Αυτό το γεγονός είναι όλο και πιο παρόν στο μυαλό όλων μετά την κρίση υγείας του COVID-19, η οποία έχει πραγματικά τονίσει τη σημασία των αυστηρών πρωτοκόλλων καθαρισμού για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων.

Η ευκολία συντήρησης μπορεί επίσης να έχει σημαντικό οικολογικό αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Η άμεση συντήρηση είναι επομένως βασικός μέσο προώθησης της βιωσιμότητας. Για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τη συντήρηση, τα υλικά πρέπει να είναι:
Εύκολα στον καθαρισμό, χωρίς να απαιτούνται ειδικά πρωτόκολλα καθαρισμού, μειώνοντας έτσι τη χρήση απορρυπαντικών
Ανθεκτικά στη χρήση χημικών και στην επαναλαμβανόμενη χρήση απολυμαντικών και αντισηπτικών χεριών
Βακτηριοστατικά χωρίς βιοκτόνα

4. Ανακύκλωση μετά τη χρήση

Η επιλογή ενός δαπέδου θα πρέπει επίσης να σημαίνει προγραμματισμό για το τέλος της ζωής του

Είναι το προϊόν επαναχρησιμοποιήσιμο; Ανακυκλώσιμο; Θα απλοποιήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων του εργοταξίου; Η Tarkett μπορεί να σας βοηθήσει εδώ.

1. Δώστε προτεραιότητα στην ανακύκλωση στο τέλος της ζωής


Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων υλικών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Tarkett διευκολύνει την ανακύκλωση των δαπέδων της σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής τους, με ένα σύστημα συλλογής απορριμμάτων για την ανάκτηση τους μετά την εγκατάσταση και το δάπεδο μετά τη χρήση. Αναλαμβάνουμε μόνοι μας την ανακύκλωση, για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα απορριπτόμενα υλικά θα γίνουν και πάλι πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας.

2. Πρόγραμμα ανάκτησης και ανακύκλωσης ReStart®


Για να βοηθήσουμε τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας και να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα, προσφέρουμε ανακύκλωση κλειστού  κύκλου για κολλητά ομοιογενή δάπεδα βινυλίου μετά τη χρήση, όπως η σειρά μας iQ για να τα μετατρέψουμε σε νέα προϊόντα. Είμαστε ο πρώτος κατασκευαστής που προσφέρει αυτή την υπηρεσία, μια πραγματική πρόκληση που έγινε δυνατή χάρη σε μια καινοτόμο τεχνική διαχωρισμού και ανακύκλωσης που αναπτύχθηκε από την Tarkett.

Το πρόγραμμά ReStart® προσκαλεί όλους τους πελάτες μας να συμμετάσχουν και να συμμετάσχουν στο κλείσιμο του κύκλου στα δάπεδα για να μειώσουν τον αντίκτυπό τους και να μειώσουν τα απόβλητα και να επιτύχουν πιστοποιήσεις πράσινων κτιρίων.

5. Διαφάνεια

Στην Tarkett, όταν λέμε ότι δεσμευόμαστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας υλικά υψηλής ποιότητας που συμβάλλουν σε ένα πιο υγιεινό και καλύτερο περιβάλλον, το εννοούμε. Και για εμάς σημαίνει να το αποδείξουμε, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους και μετά να μοιραστούμε εκτενείς λεπτομέρειες. Αυτό το κάνουμε με πλήρη διαφάνεια, ενώ προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τα αποτελέσματα μας.


1. Επιμείνετε στην απόλυτη διαφάνεια

 

Αυτή η φιλοσοφία μας οδήγησε να παράγουμε εξαιρετικά λεπτομερείς Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων (EPD) και Δηλώσεις Υγιεινής Υλικών (MHS), που αξιολογήθηκαν από τρίτους.

Τα EPD βασίζονται στην ανάλυση ολόκληρου του κύκλου ζωής ενός προϊόντος. Υπογραμμίζουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός προϊόντος μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής του και αποτελούν ουσιαστικό μέρος της βιώσιμης στρατηγικής της Tarkett για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Το MHS είναι μια επιστημονική δήλωση που αξιολογεί τυχόν πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ένα προϊόν. Κι όμως, η Tarkett είναι η μόνη εταιρεία στον κλάδο μας που συμπληρώνει και διανέμει MHS για τα προϊόντα του.

Κατασκευάζετε ένα νέο νοσοκομείο ?

Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε και να ποσοτικοποιήσετε τις ευκαιρίες βιωσιμότητας σε έργα υγειονομικής περίθαλψης, δίνοντάς σας ηρεμία και σιγουριά ότι έχετε κάνει τις σωστές επιλογές τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. 

Σχετικά άρθρα

Το white paper της Tarkett για το νοσοκομείο του μέλλοντος
Οι προκλήσεις του νοσοκομείου του μέλλοντος

Μάθετε περισσότερα στο white paper της Tarkett για τις προκλήσεις και τα διακυβεύματα που σχετίζονται με το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης και των νοσοκομείων.

λύσεις δαπέδων για την υγειονομική περίθαλψη
Υποστήριξη της υγειονομικής κοινότητας

Ανακαλύψτε πώς οι vinyl λύσεις δαπέδου της Tarkett έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιούν τις διαφοροποιημένες και απαιτητικές ανάγκες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Σχεδιασμός χώρων υγειονομικής περίθαλψης με έμφαση στην ενσυναίσθηση
Ανακαλύψτε τον οδηγό σχεδιασμού υγειονομικής περίθαλψης

ΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ