Μπορεί να ανακυκλωθεί το linoleum;

Μπορεί να ανακυκλωθεί το linoleum;

Η πορεία προς μια κυκλική οικονομία, όπου η οικονομική ανάπτυξη αποσυνδέεται από τη χρήση πόρων, είναι ζωτικής σημασίας καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός επεκτείνεται, ασκώντας πίεση στους πεπερασμένους φυσικούς πόρους του κόσμου μας. Το 2017, σχεδόν 90 δισεκατομμύρια τόνοι υλικών καταναλώθηκαν παγκοσμίως, και έως το 2050, αυτό προβλέπεται να διπλασιαστεί * Η ανακύκλωση είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρούμε τα υλικά σε χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο, παρατείνοντας τη ζωή τους και διατηρώντας τους φυσικούς πόρους.
Πώς εφαρμόζεται όμως αυτό στον κατασκευαστικό κλάδο;
Στην Ευρώπη, οι φορείς της βιομηχανίας δόμησης πρέπει να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι το 70% των απορριμμάτων των κατασκευών και κατεδαφίσεων θα ανακτηθούν, θα ανακυκλωθούν ή θα επαναχρησιμοποιηθούν έως το 2020 **. Με το linoleum που κατασκευάζεται από την Tarkett, συμβάλλουμε σε αυτό το ταξίδι παράγοντας ανακυκλώσιμο δάπεδο που μπορεί να συλληφθεί και να ανακυκλωθεί σε διαφορετικά στάδια καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Τι είναι το linoleum;

Ας ξεκινήσουμε καθορίζοντας τι ακριβώς είναι το linoleum. Το linoleum είναι μια ευέλικτη λύση δαπέδων κατασκευασμένη κυρίως από φυσικά συστατικά.
Το linoleum της Tarkett
 παράγεται από 94% φυσικά συστατικά, όπως λιναρόσπορο, πούδρα πεύκου, ξύλο και φελλό, ανθρακικό ασβέστιο και γιούτα, και παράγεται στο Narni της Ιταλίας. Χρησιμοποιούμε 36% ανακυκλωμένο υλικό (κατά βάρος), συμπεριλαμβανομένου του 10% ανακυκλωμένου linoleum της Tarkett, μαζί με ανακυκλωμένο φελλό και ξύλο. Το linoleum μας είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με το 100% των συστατικών μας να αξιολογείται θετικά σύμφωνα με τις αρχές οικολογικού σχεδιασμού Cradle to Cradle®. Στο εργοστάσιο μας linoleum στο Narni, δημιουργούμε 100% ανακυκλώσιμο δάπεδο linoleum με τρόπο που διατηρεί τους φυσικούς πόρους και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα παραγωγής. Συνολικά, οι σειρές Linoleum της Tarkett επιτυγχάνουν πιστοποίηση Silver Cradle to Cradle® και η σειρά Originale έχει φτάσει στην πιστοποίηση Cradle to Cradle® Gold.

Η ανακύκλωση του linoleum της Tarkett

Η ανακύκλωση του linoleum της Tarkett είναι μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής μας για την αειφορία, «Κάνοντας το καλό. Μαζί», μέσω της οποίας σχεδιάζουμε βιώσιμο δάπεδο που μπορεί να ανακτηθεί, να ανακυκλωθεί και να μετατραπεί σε νέα προϊόντα.
Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για να ανακυκλώνουμε το linoleum μας, βοηθώντας στη δημιουργία υψηλής ποιότητας πρώτων υλών για το νέο linoleum της Tarkett. Συνολικά, ανακυκλώνουμε 1.600 τόνους linoleum ετησίως στον χώρο παραγωγής μας στο Narni.
Αυτό ξεκινά από το στάδιο της παραγωγής, όπου συλλαμβάνουμε τα κομμάτια παραγωγής και τα ανακυκλώνουμε για χρήση σε νέα προϊόντα Tarkett linoleum. Στην περίπτωση της σειράς Linoleum Silencio, πουλάμε επίσης τα υπολείμματα της παραγωγής σε μια τοπική εταιρεία που κατασκευάζει συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων για ασφαλή χειρισμό των ρολών μας, τις οποίες αγοράζουμε πίσω, συμβάλλοντας στην αποτροπή των αποβλήτων.
Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι μηδενικά απόβλητα παραγωγής θα σταλούν στους χώρους υγειονομικής ταφής.
Δεύτερον, τα  υπολείμματα που προκύπτουν μετά την εγκατάσταση των δαπέδων μας μπορούν να ανακυκλωθούν. Σε κάθε έργο, τα υπολείμματα δαπέδων μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 10% των συνολικών ρολών. Αυτά αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ευκαιρία για μας να συλλέξουμε και να ανακυκλώσουμε προκειμένου να διατηρήσουμε τους φυσικούς πόρους και να διατηρήσουμε τα καλά υλικά σε χρήση. Συγκεντρώνουμε τα υπολείμματα από πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη και τα στέλνουμε στο Narni για ανακύκλωση. Οι προσπάθειές μας υποστηρίζουν επίσης τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακυκλώνει το 70% των απορριμμάτων κατασκευών έως το 2030.
Για να αυξήσουμε τον όγκο των ανακυκλωμένων υπολειμμάτων μετά την εγκατάσταση, καλούμε τους πελάτες μας να είναι ενεργοί στη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των πελατών μας σε ότι αφορά τη διαχείριση τους μέσω του προγράμματος επαναφοράς και ανακύκλωσης του ReStart®, που ουσιαστικά είναι ο βέλτιστος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων δαπέδων τους, ως μέρος του ταξιδιού τους προς την κυκλική οικονομία. Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε να οδηγήσουμε αυτήν την αλλαγή, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου, η ανακύκλωση μετά την εγκατάσταση και το δάπεδο μετά τη χρήση να γίνει αυτόματη απόφαση για τους πελάτες μας.
Τέλος, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, διερευνώντας τον καλύτερο τρόπο ανακύκλωσης linoleum μετά τη χρήση.
Αυτό αποτελεί μια πρόκληση σε ολόκληρη τη βιομηχανία, καθώς το δάπεδο από linoleum είναι συνήθως κολλημένο στη θέση του. Συνεπώς, καινοτομούμε για να βρούμε έναν τρόπο να διαχωρίσουμε την κόλλα από το linoleum, ώστε να μπορούμε να την ανακυκλώσουμε αποτελεσματικά.

*Παγκόσμιο οικονομικό φορουμ, 2018 https://www.weforum.org/press/2018/01/leaders-unite-to-fight-waste-and-pollution-amid-warnings-of-18-tonnes-of-natural-resources-extracted-for-every-human-on-the-planet-in-2050/**Ευρωπαϊκή επιτροπή http://ec.europa.eu/environment/waste/construction_demolition.htm

Μάθετε περισσότερα για τη σειρά προϊόντων linoleum και την προσέγγιση μας στην αειφορία.