Κυκλική οικονομία στην πράξη: μείωση εκπομπών άνθρακα με καθαρές παραγωγικές διαδικασίες, καλά υλικά και ανακύκλωση

Κυκλική οικονομία στην πράξη: μείωση εκπομπών άνθρακα με καθαρές παραγωγικές διαδικασίες, καλά υλικά και ανακύκλωση

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα. Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να είναι ουδέτερη ως προς την επιρροή της στο κλίμα έως το 2050, με στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHGs) κατά 50-55%, η κυκλική οικονομία θα αποτελέσει βασικό μέρος της λύσης. Και ειδικότερα, με το 67% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου να προέρχονται από την εξόρυξη, επεξεργασία και κατασκευή αγαθών, η μετάβαση σε πιο αποτελεσματικά, αναγεννητικά συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας.

Στην Tarkett, βλέπουμε την κυκλική οικονομία ως την καλύτερη ευκαιρία για τη μείωση των επιπτώσεων των εκπομπών άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Γι 'αυτό εργαζόμαστε συνεχώς για να βελτιώσουμε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής των προϊόντων μας. Σχεδιάζοντας τα απόβλητα και τα απορρίματα, βελτιστοποιώντας τα υλικά μας, προωθώντας καθαρότερη παραγωγή και διατηρώντας τα προϊόντα και τα υλικά σε χρήση, εξελίσσομαστε προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Από τι υλικά παράγεται το linoleum

Μέσα στο εργαστάσιο παραγωγής linoleum μας στο Narni

Το εργοστάσιο linoleum μας στο Narni της Ιταλίας, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής στην πράξη. Εκεί, δημιουργούμε 100% ανακυκλώσιμα, βιώσιμα δάπεδα από λινέλαιο, χρησιμοποιώντας 94% φυσικά συστατικά που είναι είτε ανανεώσιμα είτε άφθονα στη φύση, όπως λιναρόσπορο, κολοφώνιο, ξύλο και φελλό, ανθρακικό ασβέστιο και γιούτα. Περιορίζουμε τον αντίκτυπό μας στο κλίμα χρησιμοποιώντας βιώσιμη, ενεργειακά αποδοτική παραγωγή, προσπαθώντας για μηδενικά βιομηχανικά απόβλητα και, κυρίως, ανακυκλώνοντας το linoleum σε νέα δάπεδα από linoleum.

Ο σωρευτικός αντίκτυπος όλων των πρωτοβουλιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Narni μας επέτρεψε να μειώσουμε τις εκπομπές του ιστότοπου κατά 60% από το 2010. Αποκαλύπτουμε τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων μας μέσω των EPD μας και είμαστε ο μόνος κατασκευαστής δαπέδων που έχει επιτύχει πιστοποίηση ISO14067, που επιβεβαιώνει την πρόοδό μας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Πώς αντιμετωπίζουμε λοιπόν τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές άνθρακα;

Το αιφόρο εργοστάσιο linoleum της Tarkett στο Narni της Ιταλίας

Πεδίο 1- εκπομπές άνθρακα - βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Βελτιώνουμε την ενεργειακή και λειτουργική απόδοση σε ολόκληρο το εργοστάσιό μας στο Narni, εντοπίζοντας τα πιο ενεργειακά χρησιμοποιούμενα μηχανήματα και εξοπλισμό, καθώς και εκείνα με τη μεγαλύτερη επίδραση CO2. Αυτό μας επέτρεψε να μειώσουμε τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας κατά 16,8% το 2019 σε σύγκριση με το 2010. Ομοίως, βελτιώνουμε συνεχώς τη θερμομόνωση των κτιρίων παραγωγής και των συστημάτων μας για να διατηρούμε τη θερμότητα και να μειώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Έχουμε επίσης ενσωματώσει ένα γεωθερμικό σύστημα χαμηλής ενθαλπίας στην υπάρχουσα θέρμανση και ψύξη του κτιρίου γραφείων, μειώνοντας ετησίως την κατανάλωση αερίου κατά - 61,806m³ και τις εκπομπές CO2 κατά -124 τόνους.

Πεδίο 2 - εκπομπές άνθρακα - αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Χρησιμοποιούμε 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και παράγουμε 34% των ενεργειακών αναγκών του εργοστασίου μας στο Narni. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός συνδυασμού ανάκτησης θερμότητας (μείωση της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά -804.782 m³), ​​του λέβητα βιομάζας (μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου φούρνου κατά -347.000 m³ και εκπομπών CO2 κατά 689 τόνους ετησίως), της φωτοβολταϊκής ισχύος και του συστήματος παραγωγής μας , που παράγει ταυτόχρονα ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και ψύξη από μία μόνο συσκευή. Η τοποθέτηση επτά συστημάτων φωτοβολταϊκών πάνελ σε κτίρια στο χώρο από το 2014 μας επέτρεψε να εξοικονομήσουμε 300.000 kWh και 120 τόνους CO2 ετησίως και βελτιώνουμε συνεχώς την αποδοτικότητά τους.

Το αιφόρο εργοστάσιο linoleum της Tarkett στο Narni της Ιταλίας

Πεδίο 3 - εκπομπές άνθρακα – Ανακύκλωση για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα

Στο Narni, ανακυκλώνουμε 750 τόνους linoleum ετησίως, παρέχοντας υψηλής ποιότητας δευτερογενείς πρώτες ύλες για το νέο linoleum Tarkett. Χρησιμοποιούμε 36% ανακυκλωμένο υλικό, συμπεριλαμβανομένου του 10% ανακυκλωμένου linoleum Tarkett, μαζί με ανακυκλωμένο φελλό και ξύλο. Συνολικά, η ανακύκλωση linoleum μας βοηθά να εξοικονομούμε 1.194 τόνους CO2 ετησίως.

Και είμαστε πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε με νέους συνεργάτες για καινοτόμους τρόπους δημιουργίας αξίας από τα απόβλητά μας. Για παράδειγμα, πουλάμε  απορρίμματα παραγωγής σε σκόνη από τη σειρά Linoleum Silencio σε μια τοπική εταιρεία συσκευασίας που κατασκευάζει τα καλύμματα για την προστασία των ρολών linoleum κατά τη μεταφορά, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία.

Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να μας στείλουν απορρίμματα μετά την εγκατάσταση - τα οποία μπορούν να αντιπροσωπεύσουν το 5% του νέου τους δαπέδου linoleum - μέσω του προγράμματος  Tarkett's ReStart®. To Narni διπλασίασε τη συλλογή linoleum μέσω του ReStart® από το 2010. Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε 150 τόνους έως το τέλος του 2020. Για να διατηρήσουμε αυτήν τη λειτουργία όσο το δυνατόν πιο αποδοτική ως προς τις εκπομπές άνθρακα, ενοποιούμε τη μεταφορά off-cuts στις υπάρχουσες λειτουργίες logistics .

Το αιφόρο εργοστάσιο linoleum της Tarkett στο Narni της Ιταλίας

Κοιτώντας μποστά

Με βάση αυτά τα επιτεύγματα, στοχεύουμε να επεκτείνουμε τις πρωτοβουλίες ενεργειακής απόδοσης στο Narni, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών μείωσης της θερμικής και ηλεκτρικής κατανάλωσης, καθώς προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 κατά 10% έως το 2030. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ευαισθητοποίηση των πελάτων μας ως προς τη μείωση του άνθρακα και τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη διαχείριση των περικοπών μέσω του ReStart®. Τέλος, καθώς στα κτίρια που ήταν αρχικά εξοπλισμένα με linoleum, επανατοποθετούμαι linoleum, καινοτομούμε για να λύσουμε την πρόκληση της ανακύκλωσης linoleum μετά τη χρήση σε ολόκληρη τη βιομηχανία, καθώς αυξάνουμε περαιτέρω την ανακύκλωση του linoleum.

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο:
Κάνουμε το καλό. Μαζί.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δέσμευση της Tarkett για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή δείτε τις συλλογές μας από linoleum.