iQ Natural

για μια κοινωνία ουδέτερη ως προς την παραγωγή άνθρακα

Η φύση βρίσκεται στην καρδιά της ιστορίας του iQ Natural νέας γενιάς

Γιατι αυτό το δάπεδο έχει αναπτυχθεί για να σέβεται όσο το δυνατόν περισσότερο τη φύση και επειδή η φύση έχει εμπνεύσει τα χρώματα που συναντά κανείς στα design της. Είναι η φύση που προσφέρει την ανανεώσιμη πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση των ορυκτών πρώτων υλών για την παραγωγή του βινυλίου που χρησιμοποιείται στο iQ Natural. Πρόκειται για βιομάζα που προέρχεται από υπολείμματα ξύλου (που δεν ανταγωνίζεται την παραγωγή τροφίμων).
Είναι η φύση που προσφέρει το βιο-πλαστικοποιητή που χρησιμοποιείται ήδη εδώ και χρόνια για το iQ Natural.
Είναι επίσης τα χρώματα και τα τοπία της φύσης που ενέπνευσαν τους σχεδιαστές μας να φανταστούν μια συλλογή για να δημιουργήσουν αρμονία και ευεξία.
Η Tarkett ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παροχή βιώσιμων λύσεων και είμαστε πεποισμένου ότι το βινύλιο που παράγεται με υπεύθυνο τρόπο, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και των κατασκευαστικών απαιτήσεων.
Ανακαλύψτε πώς έχουμε φανταστεί τη νέα γενιά του δαπέδου βινυλίου iQ Natural, προσφέροντας μείωση μεγαλύτερη του 50% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με άλλες ισοδύναμες λύσεις δαπέδων *.

* έναντι μέσων ομοιογενών δαπέδων βινυλίου, βασισμένα σε μονάδες A και C (στάδια παραγωγής, εγκατάστασης και τέλους ζωής) από το EPD n° S-P-01508 με σενάριο ανακύκλωσης μέσω του ReStart® σε σύγκριση με το γενικό EPD-ERF-20180176-CCI1- EN με σενάριο αποτέφρωσης.

Λύση δαπέδου με μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 50% *

* έναντι μέσων ομοιογενών δαπέδων βινυλίου, βασισμένα σε μονάδες A και C (στάδια παραγωγής, εγκατάστασης και τέλους ζωής) από το EPD n° S-P-01508 με σενάριο ανακύκλωσης μέσω του ReStart® σε σύγκριση με το γενικό EPD-ERF-20180176-CCI1- EN με σενάριο αποτέφρωσης.

Ανακαλύψτε τις αρχές της ισορροπίας της μάζας

Σχεδιάζουμε τα προϊόντα μας σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Και ο οικολογικός σχεδιασμός αφορά επίσης την επιλογή των σωστών πρώτων υλών.

Η νέα γενιά του iQ Natural φέρνει μια σημαντική καινοτομία και από αυτή την άποψη, είναι το πρώτο δάπεδο του κόσμου με βινύλιο  Biovyn™ με βιολογική απόδοση - υποκαθιστώντας το 100% των ορυκτών πρώτων υλών με ανανεώσιμη βιομάζα, φτιαγμένο σύμφωνα με τις αρχές της ισορροπίας μάζας. Αυτή η βιομάζα προέρχεται από υπολείμματα ξύλου που δεν ανταγωνίζονται την παραγωγή τροφίμων.

Βιολογική απόδοση σημαίνει ότι σε ένα υλικό αποδίδεται ποσότητα βιολογικής πρώτης ύλης σύμφωνα με τις αρχές της ισορροπίας μάζας. Κατασκευάζεται σε ένα σύστημα παραγωγής που χρησιμοποιεί βιομάζα παράλληλα με την ορυκτή πρώτη ύλη. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, οι δύο πρώτες ύλες αναμειγνύονται στο σύστημα και το βιολογικό  μέρο 'αποδίδεται' σε ένα συγκεκριμένο τελικό προϊόν. Η απόδοση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πιστοποιείται από τρίτο μέρος, το Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB), για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αξιοπιστία του τελικού προϊόντος.

Οι αρχές της ισορροπίας μάζας επιτρέπουν μια 'πράσινη μετάβαση' εντός της υπάρχουσας υποδομής παραγωγής - χωρίς να απαιτείται εντατική ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων παραγωγής - και αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης τώρα.

Για κάθε τετραγωνικό μέτρο που χρησιμοποιείται, το iQ Natural συμβάλλει στη μετάβαση από τα ορυκτά σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες - κάνοντας ένα βήμα ακόμα προς μια κυκλική, ουδέτερη από άνθρακα κοινωνία. Επιπλέον, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η απόδοση παραμένουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο αριστείας.

Το Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB), ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο ανεξάρτητο πρότυπο αειφορίας, πιστοποιεί τόσο τη νέα πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του ίδιου του iQ Natural (Biovyn ™) όσο και του iQ Natural. Η RSB αναγνωρίζεται ως ένα παγκόσμιο αξιόπιστο, διεθνές πρότυπο αειφορίας για την παραγωγή βιολογικών και προηγμένων υλικών, καυσίμων και βιομάζας. Έχουμε συνεργαστεί στενά με την RSB κατά την ανάπτυξη του iQ Natural, για να επαληθεύσουμε ανεξάρτητα τη δέσμευσή μας για παροχή περιβαλλοντικά βιώσιμων προϊόντων που σέβονται την κοινωνία. Το iQ Natural είναι το πρώτο δάπεδο με πιστοποίηση RSB.

Η παραγωγική διαδικασία χωρίς την εκπομπή άνθρακα σημαίνει μια αλλαγή στο μοντέλο κατανάλωσης ενέργειας. Αποτελεί βασικό παράγοντα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το εργοστάσιό μας στο Ronneby της Σουηδίας, που παράγει iQ Natural, χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ορυκτά για πολλά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του 2019 πραγματοποιήθηκαν επίσης σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας επεξεργασίας. Δύο καυστήρες πετρελαίου αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρικούς, οι οποίοι εκτιμάτε ότι θα οδηγήσουν σε μείωση του GHG σε περίπου 4000 τόνους CO2 ετησίως, εξοικονομώντας όσο 849 επιβατικά οχήματα που κινούνται για ένα έτος ή 4000 ταξίδια επιστροφής μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης με αεροπλάνο.

Οι πολύ λίγες εναπομένουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την παραγωγή iQ Natural (9 τόνοι) θα αντισταθμιστούν μέσω έργων REDD + * που υποστηρίζουν το αποθεματικό TAMBOPATA.

Αυτό καθιστά την παραγωγή του iQ Natural ουδέτερη ως προς την παραγωγή άνθρακα.

* Η Tarkett υποστηρίζει το αποθεματικό βιοποικιλότητας Tambopata-Bahuaja για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα έργα REDD + και τη λήψη μέτρων για την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση της βιοποικιλότητας, καθώς και για την υποστήριξη της υπεύθυνης γεωργίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Προσπαθούμε με αφοσίωση να γίνουμε μια 100% κυκλική εταιρεία όπου τα απόβλητα χρησιμοποιούνται ως πόροι.

Η ανακύκλωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κυκλικής μετάβασης, καθώς είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εξοικονόμησης πόρων, μείωσης αποβλήτων και αποφυγής εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Πράγματι, είναι μικρότερης ενεργειακής έντασης για τη μετατροπή υπαρχόντων υλικών σε σχέση με την παραγωγή τους από το μηδέν χρησιμοποιώντας παρθένες πρώτες ύλες.

Μέσω του προγράμματος ανάκτησης και ανακύκλωσης ReStart® συλλέγουμε και αποστέλλουμε υπολλείματα που δημιουργούνται κατά την τοποθέτηση δαπέδων βινυλίου στα κέντρα ανακύκλωσης.

Επιπλέον, για την αποτελεσματική ανακύκλωση δαπέδων βινυλίου μετά τη χρήση, η Tarkett Ronneby, στη Σουηδία, όπου κατασκευάζεται το iQ Natural, ξεκίνησε πρόσφατα μια καινοτόμο βιομηχανική μέθοδο καθαρισμού. Επιτρέπει τον καθαρισμό των χρησιμοποιημένων δαπέδων από κόλλα και υπολείμματα σκυροδέματος. Στη συνέχεια τα δάπεδα μετατρέπονται σε κόκκους βινυλίου ίδιας ποιότητας με τις παρθένες πρώτες ύλες.

Σχεδιάσαμε το δάπεδο iQ Natural με γνώμονα την ανακύκλωση και κλείνουμε ενεργά τον κύκλο με τη νέα αυτή γενιά δαπέδου.

Με λίγα λόγια, το iQ Natural κάνει καλό σε κάθε βήμα του κύκλου ζωής του.

iQ Natural sustainable vinyl flooring logo

Μια ιστορία με πηγή έμπνευσης τη φύση ως προς την εμφάνιση και την αίσθηση του iQ Natural

"Δεν υπάρχει πλουσιότερη πηγή δημιουργικότητας από τη φύση, όπου οι σχεδιαστές μας αντλούν έμπνευση για τη σειρά αποχρώσεων του iQ Natural.
Μια παλέτα απαλών, λεπτών αποχρώσεων, που συνδυάζει τόνους με αποχρώσεις που χαϊδεύουν απαλά τις αισθήσεις. Επιλέξτε από τις οικογένειες Dawn, Crisp, Radiant, Relief και Dusk, εμπλουτισμένα με πρόσθετη υφή από τη σύνθεση μοτίβου 'Natural Flake'.
Το νέο μοτίβο Natural Flake έχει σχεδιαστεί για να τονίζει και να αναδεικνύει τις αρχιτεκτονικές τομές σε ένα χώρο αλλά και για να εξομαλύνει τις μεταβάσεις μεταξύ των συνδυασμών. Κάθε χρώμα μπορεί να συνδυαστεί εντός της ομάδας χρωμάτων ή άλλων ομάδων iQ Natural, καθιστώντας το ένα ευέλικτο φορέα για σχεδιασμό."

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ 5 ΣΕΙΡΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ

Και επιπλέον όλα τα καθιερωμένα οφέλη των σειρών iQ

Το iQ Natural είναι μια άλλη συλλογή iQ που υπερέχει υπό χρήση.
Εύκολη εγκατάσταση, μακροχρόνια απόδοση, υγιεινή, εξαιρετικές ιδιότητες συντήρησης και εμφάνιση, που συνδέονται αρμονικά σε μία λύση. Η ελαστικότητα και η ομοιογενής κατασκευή του το καθιστούν την ιδανική λύση για χρήση σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης (διαδρόμους νοσοκομείων, καθαρούς χώρους ελεγχόμενης επιμόλυνσης, ..) παρέχοντας στεγνό και ομαλό φινίρισμα, καθιστώντας τους χώρους ασφαλείς και εύκολο να καθαριστούν για τέλεια υγιεινή. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν επίσης το iQ Natural συμβατό με τις απαιτήσεις σε περιοχές υψηλού κινδύνου μόλυνσης. Με πάχος μόλις 2 mm, φέρει τη δια βίου απόδοση του ομοιογενούς βινυλίου iQ και είναι σε θέση να αντέχει δεκαετίες συνεχούς χρήσης χωρίς να αλλοιώνεται η εμφάνισή του, ενώ επαναφέρεται πίσω στην αρχική του μορφή με τακτικό 'dry-buffing' (διαδικασία ξηρής λείανσης).
Με τις πολύ χαμηλές εκπομπές VOC και τη σύνθεση χωρίς φθαλικές ενώσεις, οι σειρές iQ προσφέρουν σιγουριά ότι η λύση δαπέδων σας δεν έχει μετρήσιμη επίδραση στις συνθήκες του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.
Και για χώρους όπου η μείωση του θορύβου είναι σημαντική, όπως σχολικοί διάδρομοι, παιδικοί σταθμοί ή δημόσια κτίρια, το iQ Natural Acoustic * είναι η απάντηση. Διαθέσιμο σε 10 χρώματα, το iQ Natural Acoustic προσφέρει μείωση ήχου κρουσης 15 dB.