PI_EMEA_IPC_header

Ελέγχος των λοιμώξεων και δάπεδο

Ο έλεγχος και η πρόληψη των λοιμώξεων μέσω των σωστών επιλογών δαπέδου

Η κρίση του Covid 19 τόνισε τη σημασία των πρωτοκόλλων υγιεινής και του καθαρισμού των χεριών για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Υπογράμμισε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων (IPC) είναι ουσιαστικής σημασίας στους χώρους των τομέων υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας ηλικιωμένων για να σταματήσουν οι λοιμώξεις και η μικροβιακή αντοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του σωστού προϊόντος επένδυσης δαπέδου και τοίχου είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της ρουτίνας καθαρισμού.

Εδώ και δεκαετίες, η Tarkett έχει δεσμευτεί να αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις δαπέδων που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών, η βελτίωση του χώρου εργασίας του ιατρικού προσωπικού και η ευκολότερη ζωή των συντηρητών με ένα φιλόξενο, υγιεινό περιβάλλον είναι αυτό που αποκαλούμε 'ανθρώπινος σχεδιασμός'.

Σημαίνει επίσης να σας βοηθήσουμε να κάνετε τις σωστές επιλογές. Οι ειδικοί μας μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση για την επιλογή δαπέδων, που προσφέρουν εξαιρετική υποστήριξη για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων στα νοσοκομεία.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Η εξάπλωση των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής (AMR) είναι μείζονες απειλές για τη δημόσια υγεία. Η διαχείριση και των δύο είναι μια διαρκής πρόκληση για όλες τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

 • ​​​​1 στους 10 νοσοκομειακούς ασθενείς επηρεάζεται από HAI (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις) κάθε χρόνο και 4 εκατομμύρια ασθενείς σε όλη την Ευρώπη
 • 37.000 θάνατοι σχετίζονται με HAI στην Ευρώπη ετησίως, το 70% των οποίων οφείλεται σε μικροοργανισμούς ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά που ονομάζονται 'superbugs'

πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η αποτελεσματική πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων αποτρέπει την εξάπλωση λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (HAI) και την αντιμικροβιακή αντοχή.

Τα πολλαπλώς ανθεκτικά βακτήρια είναι μια μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία (από 25 σε 60% μεταξύ 1995 και 2005) και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 10 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο το 2050. Επομένως, η υπερβολική χρήση απολυμαντικών και αντιβιοτικών θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής και εκτιμάται ότι ενδεχομένως ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο, αυτά τα βιοκτόνα μπορεί να μην είναι απαραίτητα, εφόσον εφαρμοστούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα καθαρισμού.

 

Ο βασικός ρόλος του IPC στα νοσοκομεία

Περίπου το 80% των μολυσματικών ασθενειών μεταδίδονται από ακάθαρτα χέρια που έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες (Πηγή: CDC, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Η επαφή αυτή είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης, γι 'αυτό και η διατήρησή της καθαριότητας των χεριών είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό καθιστά απαραίτητη την καλή υγιεινή των χεριών και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος. Και οι δύο είναι τυπικές προφυλάξεις για τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Αν και υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την επίδραση των δαπέδων στην HAI, ως επιφάνειες χαμηλής αφής τα δάπεδα πρέπει να επιλέγονται για:

 • την ανθεκτικότητα τους στη συσσώρευση βρωμιάς και τη συλλογή ρύπων
 • την ευκολία καθαρισμού τους και τη συμβατότητα τους με πρωτόκολλα απολύμανσης.

ΚΑΛΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

1. Η επιλογή των σωστών επιφανειών είναι κρίσιμη

Η πρώτη απαίτηση για καλή υγιεινή του νοσοκομείου είναι να μπορούν να καθαριστούν όλες οι επιφάνειες, τα αντικείμενα και ο εξοπλισμός σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή των σωστών υλικών επένδυσης των δαπέδων και των τοίχων είναι ζωτικής σημασίας. Σε περιοχές χαμηλού κινδύνου, όπως εισόδους, γραφεία και χώρους εξυπηρέτησης, οι επενδύσεις των δαπέδων και των τοίχων έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην IPC, αλλά σε κλινικές περιοχές, θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά για να διευκολύνεται ο καθαρισμός.

Απαιτήσεις για δάπεδα και τοίχους σε κλινικές περιοχές

 • Ομαλή και μη πορώδης επιφάνεια με ελάχιστες ενώσεις για την αποφυγή συσσώρευσης ρύπων (κάτι που θα ευνοούσε την ανάπτυξη μικροοργανισμών)
 • Στεγανή εγκατάσταση με τέλειους αρμούς και θερμή συγκόλληση για μεγαλύτερη αντοχή
 • Αντοχή στην επαναλαμβανόμενη χρήση απολυμαντικών όπως τεταρτοταγές αμμώνιο, αλκοόλη, χλώριο και υπεροξείδιο του υδρογόνου
 • Εύκολο στην επισκευή υλικό. Σε περίπτωση ζημιάς,  επισκευή στο σημείο και εκ νέου σφράγισμα χωρίς να απαιτείται η αλλαγή ολόκληρου του δαπέδου

 

 

2. Καθορισμός κατάλληλων πρωτοκόλλων καθαρισμού

Μόλις τοποθετηθούν οι κατάλληλες επιφάνειες, είναι σημαντικό να καθοριστούν και να εφαρμοστούν τα σωστά πρωτόκολλα καθαρισμού.

Ο καθαρισμός είναι το κλειδί για την αποτελεσματική IPC
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η βάση ενός καλού πρωτοκόλλου είναι ο σωστός καθαρισμός όλων των επιφανειών. Αυτό σημαίνει στεγνό καθάρισμα για την απομάκρυνση σκόνης και υπολειμμάτων, ακολουθούμενο από υγρό σφουγγάρισμα με απορρυπαντικό για καθαρισμό. Τα δάπεδα είναι επιφάνειες χαμηλής αφής που σπάνια έρχονται σε επαφή με τα χέρια ασθενών / κατοίκων ή παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Κανονικά, δεν απαιτείται απολυμαντικό και αρκεί ένα καλό καθάρισμα.

Απολυμάνετε μετά τον καθαρισμό μόνο όταν χρειάζεται
Σε κλινικές περιοχές και όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλός ή εμφανίζονται εστίες, θα χρειαστεί απολύμανση - μετά από ένα αποτελεσματικό καθαρισμό -. Ωστόσο, η απολύμανση χωρίς καθαρισμό δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς τα περισσότερα απολυμαντικά χάνουν γρήγορα την αποτελεσματικότητά τους υπό την παρουσία οργανικής ύλης.

Επιπλέον, οι ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης μας οδήγησαν να εξετάσουμε την ανάπτυξη 'πράσινων' μεθοδολογιών καθαρισμού.

“Όσον αφορά το δάπεδο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να το διατηρούμε καθαρό και απαλλαγμένο από ρύπους και βρωμιά. Η απολύμανση πρέπει να περιορίζεται σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Δεν υπάρχει όφελος από τη χρήση απολυμαντικών σε άλλες ζώνες όπου το δάπεδο απλά λερώνεται”.

Christine Huddlestone, Senior Health Manager, υπεύθυνη για τον καθαρισμό, τεχνικός μικροβιολογίας για 20 χρόνια, Νοσοκομείο Douai, Γαλλία

Η Tarkett συνεργάζεται με τα Clean Hospitals για καλύτερα πρωτόκολλα καθαρισμού

Για να προχωρήσουμε περισσότερο και να συμβάλουμε στις βέλτιστες πρακτικές, μπήκαμε στο δίκτυο Clean Hospitals το 2020 με σκοπό να βοηθήσουμε στη βελτίωση της περιβαλλοντικής υγιεινής των νοσοκομείων και να προωθήσουμε καινοτόμα, αποτελεσματικά και βιώσιμα πρωτόκολλα καθαρισμού μέσω μιας τεκμηριωμένης προσέγγισης.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΑΠΕΔΑ

Ενώ κάθε κατηγορία δαπέδων έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, τα vinyl ρολά αντιπροσωπεύουν την καλύτερη λύση για περιοχές με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Οι σειρές iQ της Tarkett από ομοιογενές ρολό βινυλίου ταιριάζουν απόλυτα σε χειρουργεία

Σειρά iQ για χρήση σε περιοχές υψηλού κινδύνου

Οι σειρές iQ των ομοιογενών vinyl ρολών είναι οι καλύτερες λύσεις δαπέδων για απαιτητικούς χώρους όπως  χειρουργεία και ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

 • Εξαιρετική καθαριότητα - Η λεία επιφάνεια εξασφαλίζει τα υψηλότερα επίπεδα υγιεινής - αποδεδειγμένα από το Ινστιτούτο Fraunhofer
 • Τέλεια στεγανότητα - Ασύγκριτη ευελιξία που επιτρέπει τέλεια εφαρμογή, θερμή συγκόλληση και εύκολη επισκευή
 • Ανθεκτικοί αρμοί- Εξαιρετική αντοχή ραφής (3 φορές υψηλότερη από το πρότυπο) αποτρέποντας τον διαχωρισμό των αρμών
 • Υψηλή αντοχή σε χημικά- Αντέχει τα ισχυρότερα απολυμαντικά (τεταρτοταγές αμμώνιο, αλκοόλη, χλώριο, υπεροξείδιο του υδρογόνου κ.λπ.)
 • Πλήρης λύση για δάπεδα και τοίχους - Εύκολη εφαρμογή και θερμοσυγκόλληση (ProtectWall and Wallgard) για ένα πλήρως στεγανό σύστημα

 

Μια συλλογή λύσεων δαπέδου και τοίχου για όλες τις περιοχές, ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου τους

Τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χώρων, από ζώνες υψηλής κυκλοφορίας, όπως εισόδους σε διοικητικές περιοχές, δωμάτια ασθενών, ακόμη και χώρους ντους. Κάθε ένας από αυτούς τους χώρους έχει διαφορετικές ανάγκες. Παρέχουμε μια ολοκληρωμένη συλλογή επενδύσεων για δάπεδα και τοίχους για να καλύψουμε τις ανάγκες οποιουδήποτε περιβάλλοντος υγειονομικής περίθαλψης.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΚΤΟΝΑ

Τα βιοκτόνα είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί και υπάρχει κίνδυνος ενθάρρυνσης της μικροβιακής αντοχής εάν χρησιμοποιηθούν άσκοπα.

 • Οι ιοί είναι διαφορετικοί από τα βακτήρια. Και όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιβακτηριακά προϊόντα είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιών.
 • Αντιθέτως, η υπερβολική χρήση και κατάχρηση αντιβακτηριακών παραγόντων (αντιβιοτικά & βιοκτόνα) μπορεί να οδηγήσει σε αντιμικροβιακή αντοχή.
 • Παρόλο που διατίθεται μια σειρά προϊόντων εμποτισμένων με αντιμικροβιακά (όπως επιφανειακές επικαλύψεις, χρώματα και κουρτίνες), προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους έναντι λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.
 • Επιπλέον, τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται συχνά για να εξηγήσουν τη χρήση και το ρόλο τους, όπως το ISO 22196, είναι ακατάλληλα για τη δοκιμή αντιμικροβιακών επιφανειών.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΚΤΟΝΑ

 

Έχουμε αναγνωρίσει τη χρήση των βιοκτόνων ως μείζονα κίνδυνο για την υγεία και ως εκ τούτου:
Σταματήσαμε να προσθέσουμε αντιμικροβιακά στην παραγωγή των δαπέδων μας από το 2013
• Προωθούμε ενεργά τη σημασία του καλού καθαρισμού
• Συστήνουμε τη χρήση απολυμαντικών μόνο όπου και όταν είναι απαραίτητο
• Προωθούμε εναλλακτικές λύσεις λιγότερο εξαρτημένες από χημικά και απολυμαντικά, όπως πανιά μικροϊνών ή καθαρισμός με ατμό

 

 

ΛΗΨΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ