Σχεδιασμός χώρων που διευκολύνει τη ζωή των ασθενών με άνοια

Σχεδιασμός χώρων που διευκολύνει τη ζωή των ασθενών με άνοια

DESIGN ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, σε έναν γηράσκοντα πληθυσμό, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πρέπει να αντιμετωπίσει την άνοια καθώς και τις φθίνουσες ικανότητες της γήρανσης. Τα προβλήματα μνήμης, η δυσκολία επεξεργασίας πληροφοριών και η μειωμένη επικοινωνία είναι μεταξύ των κύριων συνεπειών της άνοιας. Συχνά συνοδεύονται από φθίνουσα όραση, προβλήματα αναγνώρισης του περιβάλλοντος ή η τρισδιάστατη αντίληψη αντικειμένων.
Η αξιοποίηση του design για τη μείωση των επιπτώσεων του γήρατος και της άνοιας θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής για όλους τους πληγέντες.

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία χώρων διαβίωσης για τους ηλικιωμένους, κάθε σχέδιο εσωτερικού σχεδιασμού πρέπει να συμμορφώνεται με τα τεχνικά πρότυπα, παρέχοντας παράλληλα ένα άνετο, καθησυχαστικό περιβάλλον διαβίωσης,

Για να βιώσετε, να κατανοήσετε και τελικά να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της άνοιας, δοκιμάστε ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ την πλατφόρμα ενσυναίσθησης εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους χρήστες να βυθιστούν σε ένα περιβάλλον φροντίδας σπιτιού,

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Οι αρχές του design που διευκολύνει τη ζωή των ασθενών με άνοια βασίζονται στη χρήση προσαρμοσμένων προτύπων, αντίθεσης και χρώματος για να κάνουν ένα περιβάλλον ευκολότερο να γίνει αντιληπτό για τους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα για εκείνους με άνοια

Ακολουθούν οι βασικές αρχές:

  • ΚΑΝΕΤΕ ΧΡΗΣΗ απλών μοτίβων και εφέ υλικών και λεπτών σχεδίων.
  • ΕΠΙΛΕΞΤΕ σχέδια ξύλου με λεπτό κόκκο και χωρίς κόμπους, σύμφωνα με τις συστάσεις για την άνοια
  • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα θορυβώδη σχέδια, τα σκούρα χρώματα και τα σχέδια υψηλής αντίθεσης

 

  • ΑΝΑΜΙΞΤΕ διαφορετικά σχέδια και χρώματα για να δημιουργήσετε συνδυασμούς φιλικούς προς την άνοια
  • ΚΑΝΕΤΕ ΧΡΗΣΗ αντίθεσης μεταξύ δαπέδων και τοίχων για ενίσχυση της 3D αντίληψης 

 

  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ την τιμή αντάνακλασης του φωτός (LRV) για τη δημιουργία διαδρομών ή την απομόνωση πιθανών κινδύνων
  • ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ οπτικά εμπόδια που θα αποθαρρύνουν την κίνηση

Έχουμε δημιουργήσει έναν οδηγό για να δώσουμε στους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές και τους υπευθύνους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίοι δημιουργούν περιβάλλοντα φροντίδας ηλικιωμένων, μια σαφέστερη κατανόηση των αλλαγών που προκαλούνται από τη γήρανση, ειδικά όταν συνδυάζονται με άνοια. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να κάνουμε αυτά τα περιβάλλοντα όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτικά, με το δάπεδο ως βασικό στοιχείο.

TARKETT ΔΑΠΕΔΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Oι σχεδιαστές μας δημιουργούν προϊόντα επένδυσης δαπέδου και τοίχου φιλικά προς τους ασθενείς με άνοια, που δεν θα επιδεινώσουν τις δυσκολίες ή το άγχος τους και που βελτιώνουν τον προσανατολισμό τους και τη χωρική αντίληψη, επιτρέποντας στους ηλικιωμένους να λειτουργούν αυτόνομα κατά τη μετακίνηση τους.
Τα προϊόντα αυτά μεταφέρουν την αίσθηση της ασφάλειας, με τα σχέδιά τους να βοηθούν στη δημιουργία μιας αίσθησης ευεξίας.

     

             

Τα μοτίβα και ο σχεδιασμός των φιλικών προς τους ασθενείς με άνοια επενδύσεων δαπέδων και τοίχων μας έχουν αξιολογηθεί από το
κέντρο του πανεπιστημίου του Stirling για την ανάπτυξη υπηρεσιών άνοιας (DSDC) και έχουν λάβει βαθμολογία 1a ή 1b (το πιο κατάλληλο ανάμεσα στα δύο για άτομα με άνοια)

  • 1a: Τα φινιρίσματα που εντάσσονται σε αυτή τη βαθμολογία είναι απλά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα.
  • 1b: Τα φινιρίσματα που εντάσσονται σε αυτή τη βαθμολογία έχουν ελάχιστη υφή ή κηλίδες ή ελάχιστη αντίθεση μεταξύ κηλίδων/μοτίβου, με εφέ ξύλου χωρίς κόμπους) και γενικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σχέδιο εσωτερικού σχεδιασμού.

Όσον αφορά την τιμή αντανάκλασης του φωτός (LRV), τα σχέδια δαπέδων μας έχουν τιμές μεταξύ 10 και 40% για να αποφευχθεί η αντανάκλαση, κάτι στο οποίο τα μάτια των μεγαλύτερων ανθρώπων είναι ευαίσθητα.

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΕΤΕΡΟΓΕΝΗ ΔΑΠΕΔΑ

Τα ετερογενή vinyl δάπεδα προσφέρουν μεγάλη αντοχή για εφαρμογή σε χώρους μεγάλης κυκλοφορίας και πολλές δημιουργικές λύσεις για χώρους φιλικούς προς την άνοια.

ΟΜΟΙΟΓΕΝΗ ΔΑΠΕΔΑ

Τα compact ομοιογενή vinyl δάπεδα είναι σκλήρα και αποτελούν εξαιρετικά ανθεκτικές λύσεις για χώρους μεγάλης και πολύ μεγάλης κυκολοφορίας και για αυτό το λόγο συνιστώνται για εφαρμογές στο χώρο που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη.

ΔΑΠΕΔΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, ο θόρυβος ενδέχεται να δημιουργήσει άγχος και να αποτελεί εμπόδιο στην αλληλεπίδραση μεταξύ των κατοίκων. Επομένως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε λύσεις ακουστικών δαπέδων, καθώς και ηχοαπορροφητικά υλικά για τη μείωση των επιπέδων ήχου.

ΔΑΠΕΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η επιλογή του κατάλληλου αντιολισθητικού δαπέδου μπορεί να αποτρέψει ατυχήματα και να διασφαλίσει τη συνολική ασφάλεια για περιοχές που παρουσιάζουν κίνδυνο ολίσθησης και πτώσης. Με ένα δάπεδο ασφαλείας, ο κίνδυνος ολίσθησης και πτώσης μπορεί να μειωθεί τόσο για τους κατοίκους όσο και για το προσωπικό.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΙΧΟΥ

Flexible, easy to install and maintain, our wallcoverings are designed for corridors and resident rooms, and also coordinate with our flooring in keeping with dementia-friendly design recommendations.

ΛΥΣΕΙΣ WETROOM

Our complete wetroom solution, including walls, floors and accessories, provides easy access, safety and comfort, reassuring elderly people with reduced mobility that they can wash safely and easily.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ